ΑΒΑΘΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ!


Χρησιμοποιώντας ένα οριζόντιο δίκτυο από υπόγειους σωλήνες, η αντλία θερμότητας μπορεί είτε να δροσίσει είτε να θερμάνει το κτίριο, διοχετεύοντας νερό σε σωληνώσεις που καλύπτουν όλο το δάπεδο ή τους τοίχους

Σύμφωνα με έρευνα του ΚΑΠΕ, το ποσό για την εγκατάσταση ενός συστήματος αβαθούς γεωθερμίας σε μία κατοικία 150 τετραγωνικών φθάνει τα 10.000 ευρώ περίπου, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η αγορά, η εγκατάσταση του εξοπλισμού και η εκσκαφή για την τοποθέτηση των υπόγειων σωλήνων. Συγκριτικά με ένα συμβατικό σύστημα ψύξης με ηλεκτρισμό και θέρμανσης με πετρέλαιο, η απόσβεση της αρχικής επένδυσης υπολογίζεται ότι θα γίνει στα 5 χρόνια, χρόνος που αυξάνεται κατά μία διετία περίπου αν συγκριθεί με ένα συμβατικό σύστημα που χρησιμοποιεί λέβητα φυσικού αερίου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Τα συστήματα κλιματισμού που αξιοποιούν την «αβαθή γεωθερμία» μπορούν να αντλούν θερμότητα από το υπέδαφος και να την αξιοποιούν για τη θέρμανση των εσωτερικών χώρων ή, το καλοκαίρι, να αφαιρούν θερμότητα από το κτίριο αποδίδοντάς την στο υπέδαφος.Τα συστήματα αυτά εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η θερμοκρασία του εδάφους, σε μερικά μέτρα βάθος, παραμένει σταθερή καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και ανεξάρτητη από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Ετσι, με τη γεωθερμία επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας έως και 40% για τη θέρμανση και 50% - 70% για την ψύξη.

ΣΗΜΕΡΑ Αγνωστη στην Ελλάδα


Παρ' όλο που ο γεωθερμικός κλιματισμός χρησιμοποιείται χρόνια στο εξωτερικό, στη χώρα μας τα κτίρια με γεωθερμικές αντλίες μόλις που ξεπερνούν τα 100 - π.χ. το Δημαρχείο Πυλαίας Θεσσαλονίκης, το κτίριο Μηχανικών Μεταλλείων στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημόσιου Δικαίου στα Λεγραινά Αττικής. «Βασική αιτία είναι ότι μέχρι πρόσφατα η αβαθής γεωθερμία ήταν άγνωστη στην Ελλάδα, κάτι που φαίνεται πως αλλάζει τα τελευταία χρόνια», σημειώνει η κ. Αναστασία Μπένου, από τη διεύθυνση Γεωθερμικής Ενέργειας του ΚΑΠΕ.

Επίσης, στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού τα συστήματα αυτά επιδοτούνται σε ποσοστό έως και το 40%. Ετσι, μειώνεται σε σημαντικό βαθμό το αρχικό κόστος εγκατάστασης, το οποίο είναι σχετικά υψηλό κυρίως επειδή η εκμετάλλευση της γεωθερμίας γίνεται με ένα δίκτυο από υπόγειους σωλήνες που τοποθετούνται είτε οριζόντια σε μικρό βάθος (2 μέτρα) είτε κατακόρυφα σε βάθος 80 - 100 μ. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ανάλογα κίνητρα από το ελληνικό κράτος - ακόμη όμως και χωρίς αυτά, η πώλησή τους αυξάνεται στη χώρα μας με ρυθμό 60% από το 2004. Σύμφωνα με την κ. Μπένου, αιτία είναι η συνεχής άνοδος της τιμής των καυσίμων.

ΕΜΠΟΔΙΑ: Κανένα κίνητρο


Σε αντίθεση με πολλές χώρες του εξωτερικού, στην Ελλάδα δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα ώστε η κατανάλωση ρεύματος ενός κτιρίου να κοστολογείται διαφορετικά στην περίπτωση που αυτό χρησιμοποιεί κάποιο σύστημα αβαθούς γεωθερμίας. Ετσι, αντί να δίνονται κίνητρα για τη διάδοση των γεωθερμικών συστημάτων, ουσιαστικά το κράτος και η ΔΕΗ αποθαρρύνει τη χρήση τους. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την αγορά των εξαρτημάτων του συστήματος, στα οποία επιβάλλεται ΦΠΑ 19% σαν να πρόκειται για είδη πολυτελείας…

ΤΑ ΟΦΕΛΗ Ανεξαρτησία και οικονομία• Η ανεξαρτησία ενός νοικοκυριού από το πετρέλαιο θέρμανσης και από την επιβάρυνση που αυτό προκαλεί στον οικογενειακό προγραμματισμό.
• Λειτουργούν κυρίως με ειδικούς κυκλοφορητές αέρα (fan coil) ή ενδοδαπέδια και επιτοίχια συστήματα-σωληνώσεις που διατρέχουν όλο το δάπεδο ή τους τοίχους και εξασφαλίζουν ομοιόμορφη θέρμανση ή δροσισμό, χωρίς να χρειάζεται να αυξομειώσουν δραματικά τη θερμοκρασία του νερού που κυκλοφορεί μέσα σε αυτούς τους σωλήνες.
• Λειτουργούν αξιόπιστα σε ακραίες καιρικές συνθήκες (καύσωνα - παγετό) καθώς το σύστημα ανταλλάσσει θερμότητα με το υπέδαφος και όχι απευθείας με το περιβάλλον.