Tο 80% των ενεργειακών αναγκών από AΠE

Έκθεση ΟΗΕ

Tο 80% των ενεργειακών αναγκών από AΠE αν εφαρμοσθούν οι ορθές πολιτικές, καταλήγει έκθεση του OHE για την Κλιματική Αλλαγή

Σχεδόν το 80% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών θα είναι σε θέση να καλύψουν οι ανανεώσιμες πηγές ώς το 2050, αν εφαρμοσθούν οι ορθές πολιτικές. Στο πόρισμα αυτό καταλήγει έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, αφού εγκρίθηκε από τους εκπροσώπους 194 κυβερνήσεων στις σχετικές συνομιλίες στο Αμπου Ντάμπι.

Η έκθεση, με τίτλο Special Report on Renewable Energy Sources and Climate Change Mitigation (SRREN), καλύπτει 900 σελίδες και εξετάζει 164 σενάρια για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές και την επίδρασή τους στο περιβάλλον και την κοινωνία. Βάσει αυτής, οι ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) μπορούν να εξοικονομήσουν σωρευτικά 220-560 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα από το 2010 ώς το 2050, συμβάλλοντας στη μάχη κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ωστόσο, σενάριο αναφοράς για το ίδιο διάστημα δείχνει ότι το διοξείδιο του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα θα φθάσει σωρευτικά το 1,53 τρισ. τόνους. Οπως επισημαίνεται, σε περίπτωση μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά το ένα τρίτο, η συγκέντρωσή τους θα διατηρηθεί στα 450 μέρη ανά εκατομμύριο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα διευκολυνόταν ο στόχος που αφορά τη διατήρηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.

Η SRREN εξετάζει τη σημερινή διείσδυση έξι τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών και την πιθανή ανάπτυξή τους μέσα στις ερχόμενες δεκαετίες. Πρόκειται για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, την άμεση ηλιακή ενέργεια, γεωθερμική, την υδροηλεκτρική, την ωκεάνια θερμική και την αιολική ενέργεια. Το πιο αισιόδοξο σενάριο αφορά την κάλυψη ώς και του 77% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών ώς το 2050, ήτοι περίπου 314 ej ετησίως. Η ποσότητα αυτή είναι τριπλάσια από την ετήσια ενεργειακή προσφορά στις ΗΠΑ το 2005.

Σύμφωνα με τον Οτμαρ Εντενχόφερ, επικεφαλής της έρευνας, ελάχιστα όρια υπάρχουν στις θεωρητικές δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Ωστόσο», πρόσθεσε ο ίδιος, «η σημαντική αύξηση της χρήσης τους είναι τεχνικά και πολιτικά δύσκολη». Το 2008, η παραγωγή ΑΠΕ κάλυπτε περί το 12,9% της παγκόσμιας πρωτογενούς ενεργειακής προσφοράς. Κυρίαρχη ήταν η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, όπως τα καυσόξυλα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ακολουθούσε η υδροηλεκτρική ενέργεια, η αιολική, η γεωθερμική, η ωκεάνια θερμική ενέργεια και η ηλιακή. Παρά, δε, την οικονομική κρίση, η παραγωγική δυνατότητα των ανανεώσιμων πηγών αυξήθηκε το 2009: της αιολικής περισσότερο από 30%, της υδροηλεκτρικής κατά 3%, των φωτοβολταϊκών περισσότερο από 50%, της γεωθερμικής κατά 4%, της ηλιακής περισσότερο από 20%, ενώ η παραγωγή αιθανόλης και βιοντίζελ αυξήθηκε κατά 10% και 9%, αντίστοιχα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες φιλοξενούν περισσότερο από το 50% της σημερινής παραγωγικής δυνατότητας των ανανεώσιμων πηγών.

Η έκθεση συνάδει σε μεγάλο βαθμό με τις διαπιστώσεις περισσότερων από 120 ερευνητών σε σχέδιο που συνέταξαν πριν από τη συνάντηση στο Αμπου Ντάμπι, η οποία ξεκίνησε στις 5 Μαΐου. Ωστόσο, σύμφωνα με την Greenpeace, η αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας και της Βραζιλίας είχε αποτέλεσμα να αμβλυνθούν κατά τι τα συμπεράσματα. Σύμφωνα με τον Σβεν Τέσκε της περιβαλλοντικής οργάνωσης, ο οποίος είναι ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, έχουν υποβαθμισθεί προηγουμένως σαφή συμπεράσματα ότι οι ανανεώσιμες πηγές είναι συχνά χαμηλού κόστους. Αυτό που τονίζει η έκθεση είναι πως, παρότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι τεχνολογίες ΑΠΕ είναι ήδη οικονομικά ανταγωνιστικές, το κόστος παραγωγής είναι συχνά υψηλότερο σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας στην αγορά. Ωστόσο, αν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως με τη μορφή των αερίων του θερμοκηπίου, συνυπολογισθούν στις τιμές της ενέργειας, τότε ίσως γίνουν οικονομικά ελκυστικές περισσότερες τεχνολογίες ΑΠΕ.

Οπως επισημαίνεται, πάντως, το κόστος έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Οι συγγραφείς της έκθεσης αναμένουν σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις και περαιτέρω μείωση κόστους στο μέλλον, παραδεχόμενοι βεβαίως ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία πολιτική παγκοσμίως. «Κλειδί» για την εκπλήρωση των πιο αισιόδοξων σεναρίων ανάπτυξης ΑΠΕ θεωρούν τις πολιτικές που θα αναγνωρίζουν και θα αντικατοπτρίζουν τα ευρύτερα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη των ανανεώσιμων πηγών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητάς τους να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και να βελτιώσουν τη δημόσια υγεία.


Πηγή:kathimerini.gr